Schoolreisjes / Actieve uitjes : Tomatoworld

Tomatoworld

In Tomatoworld beleven kinderen het totaalverhaal van zaadje tot tomaatje – van grond tot mond.
Tomatoworld is sinds 2008 dé belevingswereld die de grote waarde van de Nederlandse glastuinbouw zichtbaar maakt en laat zien hoe de kennis, innovatie en technologieën bijdragen aan de oplossingen van het wereldvoedselvraagstuk.


Tijdens een bezoek worden de kinderen meegenomen in de innovatieve wereld van de Nederlandse glastuinbouw. Ze leren hoe de gezonde en smaakvolle producten op een duurzame wijze worden geteeld en zien wat er allemaal aan gedaan wordt om mooie, smaakvolle producten te telen en hoe technische innovaties hierbij helpen. Kinderen kunnen het klimaat in de kas voelen en... natuurlijk de tomaten proeven.

Voor schoolreisjes en actieve uitjes kan uit diverse activiteiten worden gekozen of kunnen activiteiten worden gecombineerd.

Activiteit Beleef (1,5 uur)
Leerlingen worden meegenomen in de wereld van de Nederlandse glastuinbouw van zaadje tot tomaatje en beleven hoe deze sector met haar kennis, technologieën en producten kan bijdragen aan de wereldvoedselvoorziening.
De leerlingen worden ontvangen door een gids van Tomatoworld. Ze krijgen uitleg over Tomatoworld en kijken een kort filmpje. Vervolgens gaan ze met de gids op expeditie. Ze leren met welke uitdagingen we te maken hebben:
- opwarming van de aarde,
- waterschaarste,
- bevolkingsgroei en urbanisatie,
- verspilling
- eindigheid van fossiele brandstoffen
- voedselveiligheid en voedselbeschikbaarheid

Dan worden de leerlingen meegenomen in de wereld van de Nederlandse glastuinbouw sector. Ze leren in de tentoonstellingsruimte over zaadveredeling, hoe de producten in een kas groeien, welke technologische hoogstandjes worden gebruikt en waarom is Nederland zo goed is in glastuinbouw. Indien gewenst kan er worden ingegaan op de diversiteit van functies die de Nederlandse glastuinbouw biedt.

In de demonstratiekas kunnen de leerlingen het verhaal nog eens beleven, ze zien meer dan 80 verschillende tomatenrassen, de hommels die rondvliegen, de manier waarop wordt geteeld en hoe biologische gewasbescherming wordt ingezet.
Tot slot gaan de leerlingen tomaten proeven in onze tomatenwinkel.

Activiteit beleef en aan de slag (1,5 - 2,5 uur)
Leerlingen worden bewust gemaakt over de mondiale uitdagingen waar we voor staan als we alle monden in de wereld willen voeden. Ze beleven hoe de Nederlandse glastuinbouwsector met haar kennis, technologieën en producten kan bijdragen aan de wereldvoedselvoorziening.

De leerlingen worden ontvangen door een gids van Tomatoworld. Ze krijgen uitleg over Tomatoworld en kijken een kort filmpje. Vervolgens worden de leerlingen in groepjes ingedeeld en gaan ze onder leiding van de gids aan de slag met opdrachten* over:
- voedselveiligheid en voedselbeschikbaarheid
- opwarming van de aarde,
- verspilling
- gezonde voeding – hoeveel suiker eet jij
- waterschaarste
- eindigheid van fossiele brandstoffen

*Het aantal opdrachten is afhankelijk van de beschikbare tijd.

Dan worden de leerlingen meegenomen naar de demonstratiekas met meer dan 80 verschillende tomatenrassen. Hier wordt uitgelegd hoe de tomaten groeien, ze zien meer dan 80 verschillende tomatenrassen, hoe de hommels rondvliegen, welke technologieën worden gebruikt en hoe biologische gewasbescherming wordt ingezet.
Tot slot gaan de leerlingen tomaten proeven in onze tomatenwinkel.
Deze activiteit is uit te breiden met een programma van een uur over gezonde voeding en het besef van (verborgen)suikers.

Duurzaam (2,5 uur)
De leerlingen maken kennis met duurzame energiebronnen. De leerlingen worden ontvangen door een gids van Tomatoworld. De gids vertelt over de ontwikkelingen op energiegebied en de relatie met de aarde. Vervolgens gaan de leerlingen onder begeleiding de gids en de eigen leerkracht in groepen aan de slag met Windenergie, aardwarmte en zonne energie.
Twee groepen maken propellerbladen voor een windmolen. De aandrijving moet lampen laten branden. Met een voltmeter worden de resultaten gemeten.
Twee groepen pompen met een handpomp aardwarmte naar de verwarming van een huis en bekijken of de temperatuur daarmee stijgt.
Twee groepen gaan bepalen hoe schuin zonnepanelen op een dak moeten staan. Ook kijken ze wat het effect is van de oriëntatie van het huis (op het zuiden, noorden etc.) en de zonnestand in verschillende seizoenen.

Na de opdrachten krijgen de leerlingen in de kas uitleg over de energievoorziening voor de teelt van tomaten en gaan ze tomaten proeven.
De groepen wisselen, zodat de kinderen aan verschillende energievormen werken. Het is een echte doe-activiteit. De opdrachten doen een beroep op de creativiteit. De opdrachten worden begeleid door een stappenplan op papier.

Combinatieactiviteit Tomatoworld en Westlands museum (3 uur)
Het Westlands Museum en Tomatoworld bieden gezamenlijk een uniek Westlands programma aan. Leerlingen krijgen in één excursie een goed beeld van de (glas)tuinbouw van vroeger (Westlands Museum) en nu (Tomatoworld). En denken interactief mee over de toekomst. Het Westlands Museum toont op moderne wijze de historische ontwikkeling van de tuinbouw in het Westland. Het bezoek wordt gestart met het bekijken van een leuke, inspirerende film. Vervolgens wordt onder leiding van ervaren gidsen het museum bezocht. In de historische tuin krijgen de leerlingen te zien welke kasmodellen er in de loop van de tijd zijn geweest. En welke groenten er vroeger geteeld werden. Als de radijs rijp is, mogen ze die trekken en proeven. In de tuin gaan ze daarna aan de slag met ‘potten persen’. Tot slot wordt de oude veilingzaal bezocht waar de leerlingen kunnen oefenen met het inkopen op de klok.
Daarna gaan de leerlingen naar Tomatoworld. Hier start de rondleiding met een bezoek aan de kas met 80 verschillende tomatenrassen. Ze zien met eigen ogen hoe de tomaten worden gekweekt met de modernste technieken. Horen ze de hommels vliegen en leren ze hoe ziekten en plagen op een biologische wijze worden aangepakt. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten rondom de vraag: Hoe gaan we de wereld voeden? Leerlingen worden bewust gemaakt van het opwarmen van de aarde, verspilling, voedselbeschikbaarheid en het belang van gezonde voeding. Natuurlijk wordt er ook geproefd, vooral de verrassende smaak van tomatensoorten waarvan de kinderen het bestaan niet weten, zullen na deze rondleiding niet snel vergeten worden.


Kosten 
Activiteit Beleef € 75,00 per groep van maximaal 30 kinderen.
Activiteit beleef en aan de slag: voor 1,5 uur € 75,00 per groep van maximaal 30 kinderen, voor 2,5 uur € 125,00 per groep van maximaal 30 kinderen.
Duurzaam: gratis voor scholen aangesloten bij WNTweb, anders € 125,00 per groep, maximaal 30 kinderen.
Combinatieactiviteit Tomatoworld en Westlands museum: op aanvraag.

Tip:
Het is mogelijk om buiten de standaard activiteiten in overleg een programma te maken of de ruimte van Tomatoworld af te huren/te gebruiken voor eigen invulling. Op deze wijze kan een bezoek geheel worden aangepast aan de wensen van de school of kinderopvang.

Doelgroepen

  • PO groep 6
  • PO groep 7
  • PO groep 8

Disciplines

  • Techniek
  • Tuinbouw
  • Voeding

Duur
Afhankelijk van de activiteit (zie bovenstaande informatie)

Voorwaarden

De activiteiten zijn geschikt voor kinderen vanaf groep 6. In het geval de school of kinderopvang met jongere kinderen een bezoek wil brengen aan Tomatoworld kan het programma worden aangepast aan de concentratieboog van de doelgroep.

Het is niet mogelijk om bij Tomatoworld zelf meegebrachte lunch te nuttigen. Wel kan Tomatoworld de lunch verzorgen met gezonde en verantwoorde producten.

Boekingen in overleg met de aanbieder Tomatoworld: reservering@tomatoworld.nl of 0174-612 525. Vermeld bij uw aanmelding de datum, de naam van de school, welke groep het betreft, het aantal leerlingen en naam/telefoonnummer van de contactpersoon namens de school.

De combinatieactiviteit is alleen mogelijk in de ochtend van 9.00 tot 12.00 uur (niet op maandag).

Kosten
Zie bovenstaande voorwaarden.

Log in om te reserveren
Aanbieder

Westland Natuur- en Techniek Web

Bezoekadres (hoofd)locatie
Laan van de Glazen Stad 1
2672 TA Naaldwijk

Tel: 140174
https://www.wntweb.nl/

VOLG ONS OP:

Mijn WNTWeb

Log hier in voor je eigen educatieoverzicht of meld je aan.